• Latest news

Food and Environmental Virology. Թեյը նպաստում է  կորոնավիրուսի դեմ արդյունավետ պայքարին

15 ապրիլի, 2024  14:38

Ջորջիայի համալսարանի գիտնականների կողմից անցկացված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ թեյի որոշ տեսակներ կարող են օգտակար լինել SARS-CoV-2 կորոնավիրուսի դեմ պայքարում։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Food and Environmental Virology ամսագրում:

Փորձարկման ընթացքում պարզվել է, որ սև թեյը, կոճապղպեղը ազնվամորու հետ, անանուխի էվկալիպտը, անանուխի խառնուրդը և կանաչ թեյը կարող են 99,9%-ով նվազեցնել թքի մեջ ակտիվ վիրուսային մասնիկների քանակը։ Սակայն գիտնականները խորհուրդ չեն տալիս թեյն օգտագործել որպես կորոնավիրուսի դեմ միակ միջոց, քանի որ վիրուսը կարող է բազմանալ նաև քթի խոռոչում։ Այնուամենայնիվ, թեյը կարող է դառնալ COVID-19-ի ծանր տեսակի կանխարգելման միջոց:

Ըստ գիտնականների, թեյերն ապաակտիվացնում են SARS-CoV-2-ը թքի մեջ։ Սա նշանակալի դեր ունի պաթոլոգիական ազդեցության նվազեցման համար, քանի որ վիրուսը վարակում է բջիջները և բազմանում բերանի խոռոչում՝ անցնելով ըմպանով մինչև թոքերին հասնելը:

Թքի մեջ վիրուսի մակարդակը զգալիորեն նվազեցնող թեյերից են ազնվամորիով կոճապղպեղը, անանուխի էվկալիպտը, անանուխի խառնուրդը, կանաչ և սև թեյերը: Բոլոր հինգ թեյերը 10 վայրկյանում նվազեցրել են վիրուսի քանակությունը բերանում առնվազն 96 տոկոսով, իսկ սև թեյն ամենաուժեղ ազդեցությունն է դրսևորել՝ 99,9 տոկոս: Բացի այդ, բոլոր հինգ տեսակները 99,9 տոկոսով նվազեցրել են վիրուսի քանակը ողողումից հետո 10 վայրկյանի ընթացքում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է